γιωργος οικονομου

official site

Συνέντευξη στο PolisPost

Ο τραγουδοποιός, αρχιτέκτονας και συγγραφέας Γιώργος Οικονόμου μίλησε στον Γιώργο Διαμάντη, σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη που σας παρουσιάζει το Polispost.

«Η μουσική είναι τα πάντα. Είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον κόσμο. Ένας δρόμος που ενώνει τους λαούς και γκρεμίζει τα τείχη. Και κυρίως σε προσωπικό επίπεδο είναι η έκφραση της αγάπης σε νότες.»

«Η Ελλάδα έχει κρίση ταυτότητας. Με τα χρόνια αποκοβόμαστε από τις ρίζες μας. Έχει διαρρηχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά. Συνεπώς, η κρίση από οικονομική γίνεται βαθιά κοινωνική και πολιτισμική.»

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ!

Ο τραγουδοποιός,αρχιτέκτονας και συγγραφέας Γιώργος Οικονόμου μίλησε στον Γιώργο Διαμάντη, σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη που σας παρουσιάζει το Polispost

Αγαπητέ Γιώργο. Σε καλωσορίζω στο polispost. Είσαι μία πολυτάλαντη προσωπικότητα. Πώς προέκυψε αυτό με τα χρόνια;

Καλώς σας βρίσκω. Δεν είμαι σίγουρος ότι η λέξη «ταλέντο» ταιριάζει στο χαρακτήρα μου. Θα έλεγα πως με τα χρόνια, από μικρό παιδί, αντιλαμβανόμουν κάποιες δεξιότητες, τις οποίες απλώς φρόντισα με σκληρή δουλειά να αναπτύξω και να βελτιώσω.

Τότε θα συμφωνούσες πως είσαι πολυσχιδής. Η μουσική είναι ένα από τα πεδία με τα οποία ασχολείσαι. Τι σημαίνει μουσική για σένα;

Η μουσική είναι τα πάντα. Είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον κόσμο. Ένας δρόμος που ενώνει τους λαούς και γκρεμίζει τα τείχη. Και κυρίως σε προσωπικό επίπεδο είναι η έκφραση της αγάπης σε νότες.

Δηλώνεις τραγουδοποιός. Είσαι όμως και αρχιτέκτονας. Πώς ταιριάζουν οι δύο αυτές ιδιότητες;

Νιώθω τραγουδοποιός γιατί γράφω τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών μου και στη συνέχεια τα ερμηνεύω. Είναι μια ολοκλήρωση. Είναι φανταστικό να δημιουργείς και να παράγεις από το μηδέν και στο τέλος να έχεις ένα αποτέλεσμα. Υπό αυτήν την έννοια, κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην Αρχιτεκτονική. Ο αρχιτέκτονας είναι δημιουργός.

Έχεις κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα 4 προσωπικούς δίσκους, εκ των οποίων ο τελευταίος με τίτλο «Παράλληλο Σύμπαν», αναμένεται τον Μάιο του 2018 σε συνεργασία με την Final Touch. Τι σε κάνει να επιμένεις σε αυτό το μουσικό ταξίδι;

Το ταξίδι είναι πάντοτε γλυκό και μαγικό. Αυτό είναι και το νόημα της ζωής. Είμαι από τη φύση μου δημιουργικός. Δεν μπορώ να ζεστάνω εύκολα καρέκλα. Βρίσκομαι καθημερινά σε μία ένταση. Νιώθω συνέχεια πως θέλω να δημιουργώ. Τώρα συνεχίζω να περπατάω πάνω στις ράγες. Ελπίζω να μην εκτροχιαστώ.

Η επιτυχία και η αναγνώριση όμως μοιάζει κάτι δύσκολο με τα δεδομένα και τις συνθήκες των τελευταίων ετών. Αγχώνεσαι για αυτό;

Η επιτυχία είναι κάτι σχετικό. Ούτως ή άλλως εκτός από τα ποσοτικά της χαρακτηριστικά διακρίνεται και από τα ποιοτικά. Το να καταφέρει ένας δημιουργός να είναι αναγνωρίσιμος και αποδεκτός από το κοινό του θέλει κόπο, τύχη ίσως κάποιες φορές και χρήμα. Αλλά δεν είναι αυτό το νόημα της δημιουργίας. Αυτό δε σημαίνει πως δεν νοιάζομαι και για το εμπορικό κομμάτι που αφορά στην παραγωγή και στην κυκλοφορία των δίσκων μου. Τελικά, δεν αγχώνομαι για το αν θα καταφέρω την επιτυχία. Μέσα μου νιώθω καθημερινά πως καταφέρνω πολλά. Μερικές φορές αυτό αρκεί.

Από τις πληροφορίες του βιογραφικού σου, διαβάζω πως είσαι και συγγραφέας. Τι άλλο θα κάνεις στη ζωή σου;

Συγγραφέας δεν ξέρω αν είμαι. Νομίζω πως για όλες τις ιδιότητές μου και τις ασχολίες μου, φροντίζω να μαθαίνω καθημερινά και αυτό θα κάνω πάντα. Θα γεράσω διδασκόμενος. Παρόλα αυτά, αναμένω

την κυκλοφορία του πρώτου μου αστυνομικού μυθιστορήματος από τις Εκδόσεις Κέδρος. Αυτή την περίοδο γράφω το δεύτερο. Συγχρόνως, γράφω νέα τραγούδια. Όσο για το τι άλλο θα κάνω στη ζωή μου, δεν είμαι σίγουρος ακόμη. Πάντως, σε μια άλλη ζωή θα ήθελα να γίνω σεφ.

Ήσουν επί δύο χρόνια ραδιοφωνικός παραγωγός στη Θεσσαλονίκη με καθημερινή εκπομπή. Μίλησε μας για αυτή την εμπειρία.

Πράγματι, ήμουν στον Rock Radio 104.7 του Σωτήρη Βακάρου. Αν είχα περισσότερο χρόνο, θα επέστρεφα στον αέρα. Το ραδιόφωνο το αγαπώ. Με μαγεύει. Με έφερνε σε καθημερινή επαφή με τη μουσική και με τους ακροατές. Μουσική βεβαίως ακούω από το πρωί μόλις ξυπνήσω. Η εμπειρία, όμως, του ραδιοφώνου δεν ανταλλάσσεται εύκολα με κάτι άλλο. Μου λείπει.

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης πόσο σε έχουν επηρεάσει δημιουργικά;

Η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει όλους. Τολμώ, όμως, να δηλώσω πως το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Η Ελλάδα έχει κρίση ταυτότητας. Με τα χρόνια αποκοβόμαστε από τις ρίζες μας. Έχει διαρρηχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά. Συνεπώς, η κρίση από οικονομική γίνεται βαθιά κοινωνική και πολιτισμική. Χρειαζόμαστε να προτάξουμε την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Να δώσουμε μια ώθηση στη νεότερη γενιά, στη γενιά μου. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Όλοι οι φίλοι έχουν φύγει στο εξωτερικό. Αυτή η χώρα έδιωξε τα παιδιά της. Αυτά δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν σε περίοδο ειρήνης. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ πως είμαστε σε συνεχή πόλεμο. Και ως γνωστόν για να είναι επιτυχής ένας πόλεμος από την πλευρά του εχθρού αρκεί να καταστραφεί ο Πολιτισμός μας. Επανέρχομαι, όμως στην βασική ερώτηση. Η κρίση δημιουργικά μου πρόσφερε κάποια βιώματα, τα οποία ένιωσα την ανάγκη να αποτυπώσω στα τραγούδια μου. Πάντως, συνεχίζω να δημιουργώ όπως θα έκανα ακόμη κι αν ζούσα στην ιδανικότερη πόλη του κόσμου.

Το παράλληλο σύμπαν τι σημαίνει για σένα; Πως προέκυψε ο τίτλος της επερχόμενης τέταρτης δισκογραφικής δουλειάς;

Οι ζωές μας θεωρώ πως υπάρχουν σε παράλληλα σύμπαντα. Κάπως έτσι νιώθω ότι επιτυγχάνεται η ισορροπία. Εξάλλου στη ζωή, τη μια στιγμή παίρνεις χαρά και λίγο μετά λυπάσαι για κάτι που έγινε. Σε εμένα προσωπικά η έννοια του παράλληλου σύμπαντος αφορά στις διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς μου, που όλες μαζί με ολοκληρώνουν ως χαρακτήρα και ως άνθρωπο. Έτσι, λοιπόν, νιώθω πως ο ένας μου εαυτός είναι τραγουδοποιός και σε ένα παράλληλο σύμπαν χαιρετάει τον άλλο μου εαυτό που είναι συγγραφέας. Αυτή η σχέση γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα καθώς περνάνε τα χρόνια. Ο ένας μαθαίνει από τον άλλον. Ουσιαστικά, το παράλληλο σύμπαν κρύβει μέσα του και την έννοια της αυτοκριτικής, της εξέλιξης.

Κλείνοντας αγαπητέ Γιώργο, τι άλλο να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Περιμένω πολλά από μένα τον ίδιο. Θα συνεχίσω να δημιουργώ. Αυτή είναι μια υπόσχεση στον εαυτό μου. Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω, λοιπόν, πως θα έρθουν και άλλοι δίσκοι και μυθιστορήματα και δεν θα μείνουν στο συρτάρι της αιωνιότητας. Το εύχομαι και μακάρι να έχω τη χαρά στο μέλλον να τα μοιραστώ μαζί σας. Το παν είναι να καταλάβουμε πως πρέπει να μην αφήνουμε μέρα να πηγαίνει χαμένη. Ο χρόνος κάποια στιγμή θα τελειώσει. Τουλάχιστον σε αυτή τη ζωή. Σε αυτό το σύμπαν.