γιωργος οικονομου

official site

Παρουσίαση | χωρίς πάγο | Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 ο συγγραφέας, τραγουδοποιός και αρχιτέκτων παρουσίασε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλος “χωρίς πάγο” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.
Η πρώτη βιβλιοπαρουσίαση έλαβε χώρα στα Public της Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη σε ένα σκηνικό άρτια και αριστοτεχνικά στημένο.
Η βραδιά πλαισιώθηκε από τραγούδια του δημιουργού από τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “Παράλληλο σύμπαν”. Τον τραγουδοποιό συνόδευε στην κιθάρα ο συνεργάτης του Κώστας Ευαγγέλου.
Για το βιβλίο μίλησαν η Δρ Αικατερίνη Ιωακειμίδου, ο Βασίλης Κοντογουλίδης και ο Πέτρος Γαργάνης.

Η Δρ Ιωακειμίδου στο τέλος της ομιλίας της σημείωσε τα εξής:
Με το  «Χωρίς Πάγο» ο κ. Οικονόμου έκανε το πρώτο βήμα στην αστυνομική λογοτεχνία. Σε κάθε πολιτισμό, δυτικό ή ανατολικό, και σε κάθε φιλοσοφία, ευρωπαϊκή ή κινεζική, έκανε το δύσκολο. Ανεξάρτητα από το προσωπικό κίνητρό του, από την κυρίαρχη σκέψη και το αυθεντικό συναίσθημα που βίωσε, ο αρχιτέκτονας και τραγουδοποιός τόλμησε να γράψει, να συνθέσει μια ιστορία με το μέτρο τού τόπου του και τής εποχής του. Ο συγγραφέας Γιώργος Οκονόμου συμπληρώνει επάξια το τρίπτυχο, όχι μόνο τού homo universalis στην Ελλάδα τού 21ου αιώνα, αλλά κυρίως το τρίπτυχο τού αριστοτελικού ήθους: αρετή, τόλμη και ανθρωπιά.

Ο Βασίλης Κοντογουλίδης αναφέρθηκε συνολικά στο έργο του συγγραφέα επισημαίνοντας στο τέλος:
Ο συγγραφέας έχει μεγάλο ταλέντο στο να αποτυπώνει στο γραπτό λόγο αυτό που ακούει, μελετάει και ερευνά. Το βιβλίο του Γιώργου Οικονόμου δεν είναι μόνο ότι μου άρεσε. Με γοήτευσε. Μου ενεργοποίησε αντανακλαστικά του ρεπόρτερ της δεκαετίας του ’90. Το «χωρίς πάγο» με ξαναγύρισε στην εποχή όπου έπινα το ουίσκι χωρίς πάγο και σε χαμηλό ποτήρι.

Ο Πέτρος Γαργάνης σημείωσε τα εξής:
Υποδειγματικά δομημένο στα θεμέλια της νουάρ μυθολογίας, αλλά και με περαιτέρω στοιχεία που εκθέτουν ένα ξεκάθαρα προσωπικό στίγμα, τόσο ως εν γένει τρόπο γραφής, όσο και σαν οπτική και αντίληψη. Αυτό συμβαίνει να είναι κάτι το πραγματικά ευπρόσδεκτο καθώς προσθέτει σε αξία, χάριν και της διαθέσεως του συγγραφέα να παρεκκλίνει με ουσία, πέρα απ’ τα  μονοπάτια της αστυνομικής  λογοτεχνίας, με έναν, παρόλα αυτά, ευδιάκριτο σεβασμό προς αυτήν!

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις του κοινού και φυσικά με τον συγγραφέα να υπογράφει τα βιβλία.