γιωργος οικονομου

official site

Θεματοφύλακες | χωρίς πάγο

Πρόκειται για ένα αστυνομικό βιβλίο λίγο διαφορετικό από αυτά που συναντούμε τα τελευταία χρόνια, τα οποία είναι γεμάτα με βία, αίμα και θανάτους. Διαβάστε την προσωπική άποψη της Ζηλιασκοπούλου Βίκυς στους Θεματοφύλακες.
Ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ!

Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

Πρόκειται για ένα αστυνομικό βιβλίο λίγο διαφορετικό από αυτά που συναντούμε τα τελευταία χρόνια, τα οποία είναι γεμάτα με βία, αίμα και θανάτους. Στο βιβλίο “Χωρίς Πάγο” πρωταγωνιστεί ο Φάνης, ένας ντετέκτιβ, κάτοικος Θεσσαλονίκης που καλείται να βοηθήσει την αστυνομία της πόλης του να διαλευκάνει το φόνο της συζύγου ενός μεγαλοεκδότη εφημερίδας.

Ο φόνος ως γεγονός δεν δίνεται με πολλές λεπτομέρειες, γίνεται απλή, επιγραμματική περιγραφή του. Με αυτό εννοώ ότι αν για κάποιο λόγο θέλετε να διαβάσετε κάτι με αναλυτικές περιγραφές τραυμάτων και με ποτάμια αίματος δεν θα το βρείτε σε αυτό το βιβλίο.

Τα χρόνια που πέρασαν ήταν δύσκολα. Όχι, για σένα. Ποτέ. Για μένα ήταν πιεστικά. Παρότι ήσουν παιδί, ίσως να κατάλαβες πως ο πατέρας σου γινόταν κάποιες φορές βίαιος μαζί μου. Όχι σωματικά, αλλά λεκτικά. Όμως ο εκφοβισμός, ο ψυχρός πόνος δεν διαφέρει καθόλου από τον σωματικό. Αυτό να το θυμάσαι σε ολόκληρη τη ζωή σου. Γιατί ελπίζω πως θα βρεις κι εσύ μια γυναίκα που θα την αγαπάς, αλλά θα πρέπει να της φέρεσαι με σεβασμό. Το ίδιο κι εκείνη.

Το πλεονέκτημα της ιστορίας είναι ότι κάνει μια προσπάθεια να μας βάλει μέσα στο μυαλό του Φάνη. Μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης ο συγγραφέας μας αφήνει να ακολουθήσουμε βήμα βήμα την έρευνα, παρακολουθώντας τον τρόπο που σκέφτεται ο Φάνης, και το πώς αποκλείει και επιλέγει υπόπτους. Είναι ωραίο να παρακολουθείς τις επισκέψεις στους υπόπτους ή στους γνωστούς του θύματος και τις συζητήσεις μαζί τους, μέσα από τις οποίες προκύπτουν τα νέα στοιχεία και η έρευνα προχωράει.

Για το υπόλοιπο της Τετάρτης είχα αναλάβει να επικοινωνήσω με τον φωτογράφο για να συναντηθώ μαζί του, καθώς και να επισκεφτώ το ταχυφαγείο όπου δούλευε ο ντελιβεράς ώστε να ελέγξω το άλλοθί του. Έπειτα από τρεις καφέδες και περίπου μισό πακέτο τσιγάρα, η μέρα κυλούσε με γοργό ρυθμό. Παρά την κούραση, διέθετα αρκετή διαύγεια ώστε να συνεχίσω την έρευνα.

Επίσης μέσα από τις διαδρομές του ο Φάνης μας κάνει μια μικρή βόλτα και ξενάγηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αφήνοντάς μας να πάρουμε μια μικρή αύρα από την πόλη. Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν ο τρόπος που παρουσιάστηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής. Μου φάνηκε αδιάφορος, άπειρος και ανίκανος για τη δουλειά του, δεν συνεργάστηκε με τον ντετέκτιβ αλλά περίμενε από εκείνον να κάνει τα πάντα και αυτός απλά εκτελούσε τις υποδείξεις και τις εντολές του.

Συνέχισε την κουβέντα προτείνοντάς μου να επεξεργαστεί τις φωτογραφίες και να διαχωρίσει όλα τα πρόσωπα, ώστε να ελεγχθούν από το σύστημα αναγνώρισης προσώπων της εγκληματολογικής υπηρεσίας. Ο ενθουσιασμός του με έκανε να πιστεύω πως παρακολουθούσε αρκετές αστυνομικές σειρές. Η απάντησή μου τον απογοήτευσε.

Σε γενικές γραμμές πάντως το βιβλίο ήταν καλό. Ήρεμο, χωρίς εξάρσεις, είχε μερικές ανατροπές που δεν τις περίμενα και μου άρεσαν. Η ιστορία ήταν ωραία δεμένη και κατέληξε με όμορφο τρόπο στο σημείο που έπρεπε. Μου άρεσε επίσης και ο τρόπος που ο συγγραφέας έβαλε εμβόλιμα στην ιστορία τις απόψεις του περί δικαιοσύνης. Έδεναν όμορφα με το κείμενο στα σημεία που τις έβαλε και δεν ήταν καθόλου κουραστικό για εμένα να τις διαβάσω.