γιωργος οικονομου

official site

Γράφει η Δρ Αικ. Ιωακειμίδου

Με αφορμή την πρώτη βιβλιοπαρουσίαση του «χωρίς πάγο» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στο Public της Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη η προσκεκλημένη ομιλήτρια Δρ Αικατερίνη Ιωακειμίδου, Φιλόλογος και Συντονίστρια των Αρσακείων Θεσσαλονίκης, σημείωσε τα εξής:

«Χωρίς Πάγο»

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου είναι βαθύτατα αριστοτελικός: όχι μόνο γιατί ακολουθεί τα πρότυπα τής Ποιητικής στη σύνθεση τής πλοκής, καθώς το έργο του έχει ξεκάθαρα αρχή, μέση και τέλος. Όχι απλώς γιατί προκαλεί στον αναγνώστη τα συναισθήματα τού φόβου και τού ελέους, που έχουν κυρίαρχη θέση στην έννοια τού τραγικού κατά τον αριστοτελικό ορισμό. Ούτε πάλι γιατί αναφέρεται ρητά στην επιείκεια κατά την απονομή τής δικαιοσύνης ακολουθώντας τη σκέψη τού Σταγειρίτη.

Ο κ. Οικονόμου είναι αριστοτελικός κυρίως ως προς το ήθος: το δικό του και τού κεντρικού ήρωά του, τού ντετέκτιβ Φάνη Ντούρου. Το συγγραφικό εγώ κινείται αρμονικά γύρω από τους ήρωες τής ιστορίας και αποδίδει στον καθένα τα ιδιάζοντα γνωρίσματα τού ρόλου του με σαφήνεια και ρεαλισμό. Ο ντετέκτιβ αγωνίζεται να συλλέξει όλα τα δεδομένα τής υπόθεσης και να συλλάβει τη συσχέτιση όλων των παραμέτρων με υπομονή και επιμονή. Ανατέμνει τους χαρακτήρες των εμπλεκόμενων προσώπων με επιστημονική ακρίβεια ( οι γονείς τού Φάνη Ντούρου είναι και οι δύο γιατροί) και μετράει τα πάντα: από τα τετραγωνικά των χώρων έως τα χτυπήματα τού τηλεφώνου, και από τα συνημμένα στα ηλεκτρονικά μηνύματα έως τα βήματα που τον χωρίζουν κάθε φορά από τον προορισμό του. Ξέρει ότι για να λύσει τον γρίφο δεν πρέπει να τού ξεφύγει τίποτα. Παρατηρεί, ζυγίζει, απομνημονεύει και πάνω από όλα δεν βιάζεται. Πειθαρχεί το νου και την ψυχή του και σέβεται τον χρόνο του. Μετατρέπει κάθε κρίση σε ευκαιρία και κάθε εμπόδιο σε εργαλείο, για να συνεχίσει την έρευνα. Δουλεύει αριστοτεχνικά την ιστορική αναδρομή και προετοιμάζει θεσπέσια τον αναγνώστη για τη συνέχεια τής πλοκής. Υπό έναν όρο: ο αναγνώστης να είναι μαζί του, να τον ακολουθεί στην πορεία του με πλήρη εμπιστοσύνη.

Και γιατί όχι; Βόλτες στην ωραιότερη πόλη της Μακεδονίας θα κάνει (ο κ. Ντούρος αλωνίζει στη Θεσσαλονίκη και στα περίχωρα), πικάντικες ιστοριούλες από την καθημερινότητα των προσώπων θα μάθει (ο ντετέκτιβ ειδικεύεται στην απιστία), γεύσεις και ευωδιές από το κυριακάτικο τραπέζι  θα θυμηθεί, όπως μόνο στη Θεσσαλονίκη μπορεί να δοκιμάσει κανείς. Ωστόσο το πραγματικά δυνατό κίνητρο που ανυψώνει τη λογοτεχνική απόλαυση στο πρωτόλειο τού κ. Οικονόμου είναι η ανθρωπιά του. Λογική και συναίσθημα αγκαλιάζουν τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων του και γίνονται ένα με τη ζωή τού αναγνώστη, μοιράζονται όλοι την ίδια πραγματικότητα ο καθένας με την δική του αλήθεια, για να θυμηθούμε και την αγαπημένη φράση τού κ. Οικονόμου αλλά και τού κ. Ντούρου. Στο κάτω κάτω αυτή είναι η ζωή! Και αυτό ακριβώς περιμένουμε από τον πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα: ένα μήνυμα ζωής, για να ερμηνεύσουμε την πραγματικότητα και να κάνουμε το επόμενο βήμα με πίστη και ανθρωπιά.

Με το  «Χωρίς Πάγο» ο κ. Οικονόμου έκανε το πρώτο βήμα στην αστυνομική λογοτεχνία. Σε κάθε πολιτισμό, δυτικό ή ανατολικό, και σε κάθε φιλοσοφία, ευρωπαϊκή ή κινεζική, έκανε το δύσκολο. Ανεξάρτητα από το προσωπικό κίνητρό του, από την κυρίαρχη σκέψη και το αυθεντικό συναίσθημα που βίωσε, ο αρχιτέκτονας και τραγουδοποιός τόλμησε να γράψει, να συνθέσει μια ιστορία με το μέτρο τού τόπου του και τής εποχής του. Ο συγγραφέας Γιώργος Οκονόμου συμπληρώνει επάξια το τρίπτυχο, όχι μόνο τού homo universalis στην Ελλάδα τού 21ου αιώνα, αλλά κυρίως το τρίπτυχο τού αριστοτελικού ήθους: αρετή, τόλμη και ανθρωπιά.